onsdag 5 december 2012

Pepparkaksmuffins, ca 10 stycken

Blanda:

4 dl havregryn
1 dl bovetemjöl
0,5-1 dl druvsocker (glukos)
2 tsk bakpulver
0,5 tsk salt
2 tsk kanel
2 tsk kardemumma
eventuellt 1 tsk ingefära
eventuellt lite krossade kryddnejlikor


Häll i:
1 dl vatten
2 ägg
1/2 dl kokosolja

Häll eventuellt i mera vatten om smeten är för hård.

Häll i muffinsformar.

Grädda i 160 grader ca 20-30 minuter, tills de har fin färg och är fasta inuti.

lördag 1 december 2012

Grönsakssoppa

Jag brukar göra grönsakssoppa med det som finns hemma. Det är rätt enkelt och smakar gott om man kryddar den lite och har i en klick fett. Men det måste få koka ordentligt och det tar tid att skala grönsaker. Man kan fuska genom att köpa färdiga grönsaksblandningar i frysdisken. Det är gott nog och bättre än mycket annan mat!

Jag häller i vatten i en kastrull, så mycket att det kommer täcka grönsakerna (fylls på efter hand).
En klick kokosolja
Tomatpuré efter smak (Obs! Det är viktigt att den är i från början och får koka till sig.)

Exempel på saker jag har i:
Skivade morötter och/eller palsternackor (ska koka lite längre än övrigt, så de lägger jag i först)
Potatis
Broccoli
Blomkål
Lök eller purjolök
Majs (läggs i på slutet)

Har vi lite kött eller kyckling över, så brukar jag lägga i det med. Men absolut aldrig några buljongtärningar eller flytande buljong. Den innehåller glutamat och en massa andra konstiga saker. Och behövs inte.


Vitlök förhöjer smaken, men numera undviker jag det eftersom barnen äter mer soppa utan. Och folk får oftast salta och peppra efteråt, efter smak. Barnen är inte så förtjusta i peppar.

Tänk på att det inte är alla människor som gillar blandad mat, och kanske inte allt som är i. Lillebror gillar varken morötter eller broccoli, så det tar jag helt enkelt ut ur hans tallrik och lägger i lite extra av det han gillar. Då äter han med god aptit.

Jag gör oftast en stor portion, för det är bra snabbmat att värma. Bättre än mycket annan snabbmat.