måndag 27 april 2015

Spannmålsfritt tunnbröd

Ingredienser till en bakplåt

1 dl kokosmjöl av bra kvalitet (jag har sånt med mycket fiber och 10% kolhydrater)

1,5 dl potatismjöl 
3/4 tsk salt (eller mer eller mindre beroende på ens smak)
2 tsk fiberhusk (kan minskas till 1 tsk men då smakar brödet mer kokos)

Blanda allt väl. Häll i 3,5 dl vatten. Låt svälla någon minut. Bred ut tunt på bakplåtspapper. Grädda i 200 grader (jag har varmluftsugn) ca 20-30 minuter, tills brödet börjar få färg i kanterna och eventuellt reser sig lite. Håll koll på det - kan tänka mig att det varierar mellan ugnar. Vill man ha hårdare bröd, typ knäcke, har man det inne i ugnen lite längre och eventuellt på lägre temperatur. Man kan också testa att vända på det och grädda undersidan ifall det blir för degigt för ens smak.

Ska helst ätas färskt. Tycker man att det är för mycket kolhydrater, så kan man lägga in det i kylen några timmar så stärkelsen i potatismjölet blir resistent och därmed göder ens goda bakterier i magen istället.

Här äter vi det till smörgåsbuffé. Varje barn får göra sin egen tunnbrödsmacka.

Lillasysters omdöme. "Det ä så gott så jag nästan döj."